Tytuł pozycji:
Struktura mleczarń ze względu na skalę produkcji wybranych produktów mleczarskich w Polsce i Niemczech (w latach 2003-2012)
- Tytuł:
-
Struktura mleczarń ze względu na skalę produkcji wybranych produktów mleczarskich w Polsce i Niemczech (w latach 2003-2012)
The structure of dairies as regards the scale of production for chosen milk products in Poland and Germany (in years 2003-2012)
- Autorzy:
-
Zuba-Ciszewska, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/572118.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2015, 15[30], 1
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W Polsce następuje koncentracja przetwórstwa mleka w wyniku spadku liczby mleczarń
i wzrostu ogólnej produkcji wyrobów mleczarskich. W pracy dokonano analizy struktury mleczarń
w Polsce i w Niemczech (najbliższego Polsce konkurenta na rynku mleka) ze względu na skalę
produkcji wybranych produktów mleczarskich w latach 2003-2012. Analizie poddano liczbę mleczarń
wg różnej skali produkcji (L), wielkość produkcji w różnych skalach (P), i przeciętną w nich
produkcję mleczarni (P/L) w przypadku czterech produktów tj. masła, sera, mleka spożywczego
i wyrobów mlecznych w proszku. W latach 2003-2012 w Polsce wzrosła przeciętna skala produkcji
mleczarni produkującej masło, ser, mleko spożywcze i produkty mleczne w proszku. Wyniki
koncentracji w mleczarniach były zróżnicowane ze względu na ich skalę produkcji a także rodzaj
produktu. W pracy wykorzystano wskaźnik koncentracji i krzywą Lorenza.
In Poland a concentration of milk production is occurring as the result of a fall in the
number of dairies and a growth in general production of milk products. The work analyses the dairy
structure in Poland and in Germany (Poland’s closest competitor on the milk market) due to the scale
of production for chosen milk products in years 2003-2012. The analysis looked at the number of
dairies according to different scales of production (L), the volume of different scales of production
(P), and their average production (P/L) in the case of four different products i.e. butter, cheese,
drinking milk and powdered dairy products. In years 2003-2012 Poland saw an increase in the average
scale of production for these four categories of dairy products. The results in the concentration of
dairies were differentiated due to their scale of production and also the kind of product they produced.
This work used the concentration ratio and the Lorenz curve.