The essential oil of a protected Spanish species, Thymus praecox ssp. penyalarensis, was firstly analyzed [Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS)] from wild populations during the phenological stages of flowering and fruiting. In flowering, the yield was 1.2%, and the major components were identified as thymol (18.5%), p-cymene (14.6%), carvacrol (11.6%), and γ-terpinene (10.1%). In fruiting, the yield was 0.9% and the major components resulted to be p-cymene (19.0%), carvacrol (16.5%), and borneol (10.5%). An experimental cultivation of the taxa was made also in order to analyze its essential oil as well. The yield was 1.3%, and the main compounds were thymol (19.1%), p-cymene (17.0%), and γ-terpinene (12.3%). Finally, the composition of the essential oil of this plant is discussed in relation to chemotaxonomic and biogeographical aspects.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00