Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of triacontanol on shoot multiplication and production of antioxidant compounds in shoot cultures of Salvia officinalis L.

Tytuł:
The effect of triacontanol on shoot multiplication and production of antioxidant compounds in shoot cultures of Salvia officinalis L.
Autorzy:
Grzegorczyk, I
Bilichowski, I.
Mikiciuk-Olasik, E.
Wysokinska, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/56937.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
triacontanol
shoot multiplication
production
antioxidant compound
shoot culture
Salvia officinalis
carnosic acid
carnosol
rosmarinic acid
Źródło:
Acta Societatis Botanicorum Poloniae; 2006, 75, 1; 11-15
0001-6977
2083-9480
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This report describes the effect of triacontanol on shoot multiplication and production of antioxidant compounds (carnosic acid, carnosol and rosmarinic acid) in S. officinalis cultures grown on MS basal medium (agar solidified medium supplemented with 0.1 mg l-1 IAA, 0.45 mg l-1 BAP). It was found that shoot proliferation significantly increased when triacontanol at concentrations of 5, 10 or 20 µg l-1 was added to the medium. HPLC analysis of acetone and methanolic extracts of sage shoots showed that the production of diterpenoids, carnosic acid/carnosol ratio, as well as, contents of rosmarinic acid were also affected by the treatment with triacontanol. The highest stimulation effect of triacontanol was observed on the production of carnosol, where the treatment with 20 µg l l-1 increased the content of this diterpenoid 4.5-fold compared to that in the control (sage shoots growing on MS basal medium, only).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies