Wykorzystanie produktów specjalistycznych dla niemowląt w wybranej grupie rodziców oraz koszty diety opartej na produktach specjalistycznych i tradycyjnych
Wykorzystanie produktów specjalistycznych dla niemowląt w wybranej grupie rodziców oraz koszty diety opartej na produktach specjalistycznych i tradycyjnych Application of Special Products for Infants in the Selected Group of Parents, and the Cost of Diet Based on These Products Compared to Traditional Food Products Использование специальных продуктов для грудных детей в избранной группе родителей и стоимость диеты, основанной на специальных и традиционных продуктах
Celem pracy jest analiza powszechności stosowania specjalistycznych produktówm (SP) dla niemowląt w grupie rodziców oraz kosztów diety opartej na ww. produktach w porównaniu z dietą przygotowaną z surowców naturalnych. Przeprowadzono wywiad ze 108 opiekunami niemowląt w wieku 6-12 miesięcy. Koszt
diety oszacowano na podstawie 3-dniowych jadłospisów dla 9-miesięcznego niemowlęcia, ułożonych z wykorzystaniem SP oraz analogicznych na bazie surowców ogólnie dostępnych. Koszt produktów przyjęto na podstawie cen z hipermarketu.
Ponad ¾ ankietowanych wykorzystywało SP oraz dania przygotowywane w domu; 13% wyłącznie SP, a 10% tylko produkty tradycyjne. Na stosowanie wybranych SP miała wpływ sytuacja materialna i aktywność zawodowa. Zanotowano ok. 5 razy
wyższy koszt żywienia dziecka w przypadku stosowania wyłącznie SP w porównaniu z dietą opartą na bazie surowców naturalnych. Artykuł ma charakter badawczy.
The aim of the study was to analyse the prevalence of the usage of special products (SP) for infants in the selected group of parents and to compare the expenses for diet based on these products compared to the diet prepared from natural/raw products. 108 caregivers of infants aged 6-12 months were interviewed. The cost of the diet was estimated based on the 3-day menus for 9-month old infants based on SP and similar diet
based on generally available products. The cost of products was adopted on the basis of prices from the hypermarket. More than three quarters of the respondents used the SP and the dishes prepared at home; only 13% used SP, and 10% only ‘natural’ products. Financial situation and professional status affected the usage of the selected SP. The cost of diet was approx. 5 times higher in the case of using only the SP compared to the diet
based on natural/raw products. The article is of the research nature.
Цель работы – провести анализ популярности применения специальных продуктов (СП) для младенцев в группе родителей и расходов на диету, основанную на таких продуктах, по сравнению с диетой, подготовленной из естест-
венного сырья. Провели интервью со 108 опекунами младенцев в возрасте 6-12 месяцев. Стоимость диеты оценили на основе 3-дневных меню для 9-месячного
ребенка, составленных с использованием СП, и аналогичных на базе общедоступного сырья. Стоимость продуктов приняли на основе цен в гипермаркете. Свыше 3/4 опрошенных использовали СП и блюда, приготавливаемые дома;
13% исключительно СП, а 10% – только традиционные продукты. На применение избранных СП влияние оказывали материальное положение и профессиональная активность. Отметили около 5 раз более высокую стоимость питания
ребенка в случае применения исключительно СП по сравнению с диетой, основанной на естественном сырье. Статья имеет исследовательский характер.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00