Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produkty wysokiej jakości w polskich sieciach handlowych

Tytuł:
Produkty wysokiej jakości w polskich sieciach handlowych
High-Quality Products in Polish Trade Chains
Высококачественные продукты в польских торговых сетях
Autorzy:
Kafel, Piotr
Nowicki, Paweł
Sikora, Tadeusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/562999.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polski Instytut Ekonomiczny
Tematy:
systemy wysokiej jakości
produkty ekologiczne
produkty tradycyjne i regionalne
sieci handlowe
high-quality systems
organic products
traditional and regional products
trade chains
системы высокого качества экологические продукты
традиционные и региональные продукты
торговые сети
Źródło:
Handel Wewnętrzny; 2013, 5 (346); 68-79
0438-5403
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem przeprowadzonych badań, było zweryfikowanie na poziomie sieci handlowych sposobu podejścia do zagadnień związanych z żywnością wysokiej jakości. Badania miały charakter studium przypadków. W trzech polskich sieciach handlowych przeprowadzono wywiady z osobami odpowiedzialnymi za funkcjonowanie systemów zarządzania oraz pracownikami odpowiedzialnymi za zakupy. Badania przeprowadzono w formie wywiadów pogłębionych. Przeprowadzono również obserwacje w dwóch placówkach handlowych z każdej sieci. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że wiedza dotycząca systemów wysokiej jakości produktów żywnościowych jest niewielka wśród przedstawicieli badanych sieci. Dotyczy to w szczególności produktów wytwarzanych w krajowych systemach jakości. Oznaczenia znajdujące się na produktach spożywczych sugerujące wyższą jakość lub też miejsce pochodzenia, nie są brane pod uwagę przy podejmowaniu decyzji dotyczących wprowadzenia danego produktu do sieci sprzedaży. Wizyty przeprowadzone bezpośrednio w placówkach handlowych wskazują na niewystarczające przeszkolenie pracowników sklepów związane z wysokiej jakości produktami spożywczymi. Praktyczne implikacje uzyskanych wyników wskazują na konieczność prowadzenia akcji informacyjnych dotyczących systemów wysokiej jakości produktów oraz zwiększenia nadzoru nad rynkiem przez organy administracji państwowej. Artykuł ma charakter badawczy.

An aim of the carried out surveys was to verify, at the level of trade chains, the manner of approaching the issues related to high-quality food. The surveys were of the case-study nature. In three Polish trade chains, there were carried out interviews with the individuals responsible for management systems operation as well as with the employees responsible for purchases. The surveys were carried out in the form of in-depth interviews. There were also carried out observations in two commercial outlets from every chain. In result of the carried out surveys, there authors ascertained that the knowledge of the systems of high-quality food products is minor among representatives of the chains in question. It concerns in particular the products manufactures within the national quality systems. Markings on food products suggesting a higher quality or a place of origin are not taken into consideration while making decisions on introduction of a given product to the sale chain. The visits paid directly the commercial outlets indicate an insufficient training of shop attendants related to high-quality food products. The practical implications of the obtained results indicate the need to conduct information actions on the systems of high-quality products as well as an increase of supervision over the market by the state administration bodies. The article is of the research nature.

Цель проведенных исследований – проверить на уровне торговых сетей способ подхода к вопросам, связанным с продуктами питания высокого качества. Исследования имели характер анализа конкретных экономических проблем. В трех польских торговых сетях провели интервью с лицами, от- ветственными за функционирование систем управления, и с работниками, ответственными за закупки. Исследования провели в форме углубленных интервью. Провели также наблюдения в двух торговых точках из каждой сети. В результате проведенных исследований констатировали, что знания, касающиеся систем высококачественных продуктов, невелики среди представителей обследуемых сетей. Это в особенности касается продуктов, производимых в национальных системах качества. Маркировка, помещенная на продуктах питания, указывающая на более высокое качество или же на место происхождения, не принимается во внимание при принятии решений, касающихся ввода данного продукта в торговую сеть. Визиты, осуществленные непосредственно в торговых точках, указывают недостаточное обучение ра- ботников магазинов, связанное с высококачественными продуктами питания. Практические импликации полученных результатов указывают необходимость проведения информационных мероприятий, касающихся систем про- дуктов высокого качества, а также повышения контроля за рынком органами государственной администрации. Статья имеет исследовательский характер.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies