Effect of plant phenolics isolated from leaves of blackcurrant (Ribes
nigrum L.) and sour cherry (Prunus cerasus L.) as potential biopesticides against
the grain aphid was examined. The extracts from the sour cherry contained a twice
higher level of salicylic acid than extract from leaves of the blackcurrant. Moreover,
concentration of chlorogenic acid was higher in sour cherry and the content of
tannic acid within both plant tissues was at the same level.
Both examined extracts had a negative effect on development of the grain aphid
when the aphid fed on wheat plants sprayed with 1.0%, 2.5% and 5.0% solutions.
The length of prereproductive period (time from birth to maturity) of the aphids
was extended from 5.9 days on control plants (not sprayed) to 8.1 days, when the
aphids were fed on the treated plants. Apterous females of Sitobion avenae fed
on sprayed plants showed lower fecundity and lower values of intrinsic rate of
natural increase.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00