Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Toxicological and environmental aspects of carrot fly [Psila rosae Fabr.] control

Tytuł:
Toxicological and environmental aspects of carrot fly [Psila rosae Fabr.] control
Autorzy:
Sadlo, S.
Filar, M.
Szpyrka, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/55198.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Przemysłu Organicznego
Tematy:
insecticide
environment
carrot fly
residue
parsley
chlorothalonil
fungicide
toxicology
plantation
pest control
insect
plant protection
Psila rosae
chlorpyrifos
carrot
Źródło:
Pestycydy; 2008, 1-2; 119-126
0208-8703
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objectives of this work were to describe the residual behaviour of chlorpyrifos (insecticide) and chlorothalonil (fungicide), applied for the protection of carrot and parsley plantations. The field tests were carried out at farms located near Rzeszów (South-Eastern Poland) on processing carrot and parsley destined for baby food production. The results obtained indicated that disappearance rate of chlorothalonil on carrot leaves was significantly faster and its half-life time was about 7 times shorter than that of chlorpyrifos. In weather conditions of 2006, chlorpyrifos residues in rape carrot and parsley roots were reduced to levels lower than MRL and even the rigorous value of 0.01 mg/kg.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies