Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bees in the City

Tytuł:
Bees in the City
Pszczoły w wielkim mieście
Autorzy:
Falencka-Jabłońska, Małgorzata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/55008480.pdf
Data publikacji:
2022-10-20
Wydawca:
Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
Tematy:
pszczoła miodna
pasieki na dachach świata
pasieki miejskie
Polska
honey bee
apiaries on the roofs of the world
urban apiaries
Polska
Źródło:
Studia Ecologiae et Bioethicae; 2022, 20, 3; 25-31
1733-1218
2719-826X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
For many years, the need to increase food production, both globally and locally, has been directly related to agriculture intensification. The need to systematically increase the doses of both artificial fertilizers and chemical plant protection products increases the threat to the components of the natural environment. This condition is hazardous and has far-reaching consequences for pollinating insects, especially bees. Consequently, the number of these is decreasing, and their susceptibility to numerous diseases is increasing significantly. The research results indicate that they pollinate 80% of plants on our planet, especially such essential utility species as vegetables and fruits. To counteract and limit the harmful effects of chemical plant protection products on the life of these insects, in 2018, the European Union issued a ban on the use of the most potent pesticides, i.e., neonicotinoids, and glyphosate, the main ingredient of Roundup. One method of helping these insects are urban apiaries which can help in reducing their exposure to diseases and, consequently, their mortality. The practice of establishing beehives in the cities of Europe and other countries around the world has been observed for several decades now, and in Poland it has a tradition of several years. The number of such apiaries is increasing, as the urban landscape provides a rich and varied diet for bees.

Od szeregu lat konieczność zwiększenia produkcji żywności zarówno w skali globalnej jak i lokalnej związana jest bezpośrednio z procesem intensyfikacji rolnictwa. Konieczność systematycznego zwiększania dawek zarówno nawozów sztucznych jak i chemicznych środków ochrony roślin potęguje zagrożenie dla komponentów środowiska przyrodniczego. Stan ten jest szczególnie groźny i dalekosiężny w skutkach dla owadów zapylających, a zwłaszcza pszczół. W konsekwencji liczebność tych owadów maleje, a podatność ich na liczne choroby istotnie wzrasta. Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że to one zapylają 80% roślin na naszej planecie, zwłaszcza tak ważne gatunki użytkowe, jak warzywa i owoce. Chcąc przeciwdziałać i ograniczyć negatywne skutki jakie stwarzają dla życia tych owadów chemiczne środki ochrony roślin, w 2018 r Unia Europejska wydała zakaz stosowania pestycydów o najsilniejszym działaniu tzn. neonikotynoidów, oraz glifosfatu głównego składnika randapu. Jedną ze skutecznych metod pomocy pszczołom oraz ograniczenia ich śmiertelności i narażenia na choroby są pasieki powstające w miastach. Trend ten oraz rozwój miejskiego pszczelarstwa w krajach Europy oraz na świecie trwa od kilkudziesięciu lat, a w Polce ma już kilkunastoletnie tradycje. Liczba miejskich pasiek wzrasta a krajobraz miast stanowi źródło bogatej i urozmaiconej diety dla pszczół.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies