Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu Część I Assessment of selected dietary habits of students of the Wroclaw University of Economics. Part I
Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy
wzrost i rozwój człowieka. Dowiedziono, że niewłaściwe żywienie jest podłożem do
powstania i rozwoju takich chorób, jak m.in.: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy
cukrzyca typu II. Celem pracy była ocena zachowań żywieniowych studentów Uniwersytetu
Ekonomicznego we Wrocławiu z uwzględnieniem wybranych zwyczajów żywieniowych
i podejmowanej przez nich aktywności fizycznej. W badaniach udział wzięło 181 respondentów
(124 kobiety i 57 mężczyzn). Dane uzyskano metodą wywiadu na podstawie kwestionariusza,
zawierającego standaryzowane odpowiedzi do wyboru. Nieprawidłowe zwyczaje
żywieniowe występowały zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Stwierdzono statystycznie
istotny wpływ płci na zwyczaje żywieniowe badanych studentów. Główne błędy żywieniowe
popełniane przez studentów to: nieregularność spożywania posiłków, pomijanie drugiego
śniadania i podwieczorku. Samoocena racjonalnego odżywiania potwierdza, że studenci mają
świadomość złych nawyków. Studenci, pomimo znajomości zasad dotyczących prawidłowego
żywienia, nie wcielają ich w życie. Sugeruje to konieczność kształtowania wśród nich
zdrowego stylu życia.
Nutrition is one of the most important factors assuring normal growth and development
of human. It is a proven fact that an improper diet causes the development of such
diseases as atherosclerosis, arterial hypertension, obesity or type 2 diabetes. The aim of this
study was the assessment of selected dietary habits and physical activity of students of the
Wroclaw University of Economics. The study involved 181 participants (124 women and
57 men). The data were gathered by an interview method based on the questionnaire with
multiple choice answers. The improper dietary habits were revealed both in female and male
group. The results showed the statistically essential gender influence on dietary habits of
investigated students. The most common dietary mistakes in the investigated group were:
irregular intake of meals, skipping the second breakfast and tea snack. The self-evaluation of
the proper nutrition is very critical and it confirms that students are aware of bad habits. Students
do not put into operation principles concerning proper nutrition despite the knowledge
they possess in this area. The results indicate the need for creating a healthy lifestyle among
students.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00