Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wzmacnianie papieru roztworami metylocelulozy i jej pochodnych

Tytuł:
Wzmacnianie papieru roztworami metylocelulozy i jej pochodnych
STRENGTHENING PAPER WITH THE SOLUTIONS OF METHYL-CELLULOSE AND ITS DERIVATIVES
Autorzy:
Froehlich, Maria
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/538890.pdf
Data publikacji:
1977
Wydawca:
Narodowy Instytut Dziedzictwa
Tematy:
papier zabytkowy
wzmacnianie papieru
metyloceluloza
sztuczne starzenie papieru
Źródło:
Ochrona Zabytków; 1977, 1-2; 66-69
0029-8247
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The methods of application — by Polish and Soviet research workers ■— of methyl-cellulose for strengthening old paper of historical value are described. The author’s own investigations aimed at determining the usefulness of various types of methylcellulose in conservation practice. The tests concerned were made with both new and impaired paper i.e. that subject to the process of artificial aging. Their results have shown that the applied kinds of methyl-cellulose exert a positive impact on enhancement of the strength of new paper and that subject to aging at 105°C. If the temperature of 165°C applied, the effects are less satisfactory. Good results have been obtained with Tylose C-300 and C-600 employed for the strengthening of impaired paper. Moreover, as has been ascertained, the said agents also have protective properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies