W ostatnich latach obserwuje się tendencje do zmiany w sposobie odżywiania
się ludności. Konsumenci w trosce o racjonalne i zdrowe odżywianie poszukują mięsa
o wysokiej wartości odżywczej. Mięso drobiu jest istotnym źródłem energii i składników odżywczych,
zapewniającym wysoką zawartość białka, kwasów tłuszczowych, witamin i składników
mineralnych. Jakość mięsa zależy od wielu czynników: bezpieczeństwa zdrowotnego,
wartości odżywczej, właściwości funkcjonalnych i jego cech sensorycznych. Dynamiczny
rozwój handlu, sieci dystrybucyjnej, wzrastający popyt na mięso drobiu sprzedawane w postaci
chłodzonej (a nie w stanie zamrożonym), w postaci elementów kulinarnych (np.: noga,
pierś ze skórą i kością, filet z piersi ze skórą lub bez niej), jak i wyrobów gotowych skłania
do poszukiwania metod poprawy jego jakości. Na podstawie przeglądu literatury omówiono
czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego.
Recent years have witnessed a tendency to changes in people’s dietary habits.
Consumers concerned about rational and healthy eating search high nutritional value meat.
Poultry meat is an important source of dietary energy and nutrients, providing high quality
protein, essential fatty acids, vitamins and minerals. The meat quality is determined by many
factors: health safety, nutritional value, functional and sensory properties. Dynamic development
of trade, distribution network, rising demand for poultry meat sold in a refrigerated form
(and not frozen), as cuts (such as leg, breast with skin and bone, breast fillet with skin or skinless)
as well as in the form of ready-to use goods inspires a search for methods to improve its
quality. In this paper based on literature overview factors affecting the quality of gallinaceous
poultry meat were reported.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00