Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fungicydy zarejestrowane do zwalczania zarazy i alternariozy ziemniaka

Tytuł:
Fungicydy zarejestrowane do zwalczania zarazy i alternariozy ziemniaka
Fungicides registered to control late and early blight of potato
Autorzy:
Osowski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/52904578.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
ziemniaki
choroby roslin
alternarioza ziemniaka
zaraza ziemniaka
ochrona roslin
zwalczanie chorob roslin
fungicydy
substancje aktywne
Źródło:
Ziemniak Polski; 2022, 32, 2; 39-45
1425-4263
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ochrona chemiczna jest ważnym elementem w strategii ochrony plantacji ziemniaka przed zarazą i alternariozą. Do zwalczania zarazy zarejestrowanych jest obecnie 16 substancji aktywnych, które różnią się mobilnością (układowe, wgłębne, powierzchniowe) i działaniem na patogen (profilaktyczne, lecznicze, wyniszczające). Ochrona przeciwko alternariozie oparta jest na 8 substancjach aktywnych należących do 7 grup chemicznych. Właściwy dobór środków ochrony roślin, uwzględniający ich sposób przemieszczania się oraz mechanizm działania na sprawców, poprzedzony prawidłową agrotechniką, gwarantuje skuteczne ograniczenie strat w sezonie wegetacyjnym.

Chemical control is essential to protect the potato plantation against late and early blight. Currently, sixteen active ingredients are registered to control the late blight. They differ in mobility in the plant (systemic, translaminar, and contact) and how they act on the pathogen (prophylactic, curative, debilitating). Control of early blight involves eight active ingredients spanning seven chemical groups. Proper selection of plant protection products, taking into account their way of movement and the mechanism of action on pests, preceded by appropriate agrotechnical, guarantees an effective reduction of losses during the growing season.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies