Dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat możliwości wykorzystania krajowych
jabłek, aronii, wiśni, czarnej porzeczki i innych tego typu produktów do produkcji win
owocowych. Scharakteryzowano te owoce pod kątem zawartości związków polifenolowych,
przeciwutleniaczy i in. Związki te mogą zapobiegać m.in. chorobom serca i naczyniowym;
mają działanie przeciwkancerogenne, a także łagodzą ból i przeciwdziałają stresowi. Wiele
owoców wykorzystuje się do produkcji win owocowych zarówno w przemyśle, jak i w warunkach
domowych. Na podstawie dostępnej literatury można stwierdzić, że możliwe jest
uzyskanie win o bardzo dobrej jakości oraz wyrazistym, pełnym smaku, który jest całkiem
odmienny od smaku wina gronowego.
The aim of the study was the review of literature on fruit wine production not
only from grapes but also but also from other fruit such as apples, chokeberries, sour cherries,
black currants and others. Fruit contains significant amount of chemicals such as antioxidants,
which can profitably affect human health: prevent heart and vessels diseases as well as cancer,
relieve pain and prevent stress, which nowadays we are exposed to. A lot of fruit are used for
the production of fruit wine both in industry and at home. Based on the available literature it
can be stated that it is possible to obtain wine of very good quality, full of good taste, which is
quite different from the taste of grape wine.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00