The effect of thermal modification of ash wood on granularity and homogeneity of sawdust in the sawing process on a sash gang saw PRW 15-M in view of its technological usefulness
The effect of thermal modification of ash wood on granularity and homogeneity of sawdust in the sawing process on a sash gang saw PRW 15-M in view of its technological usefulness Wpływ modyfikacji termicznej drewna jesionowego na ziarnistość i jednorodność trocin z procesu przecinania na pilarce ramowej wielosiłowej PRW 15-M w aspekcie ich przydatności technologicznej
This paper presents the results of granulometric analyses of sawdust of unmodified
and thermally- modified ash wood (Fraxinus exelsior L.) sawed on a narrow-kerf
sash gang saw. The sawdust of dry thermally-modified ash produced in the sawing
process on a frame sawing machine PRW15-M at a feed speed in the range of
0.36-1.67 m·min-1 has chip granularity ranging from 33.5 μm to 9.9 mm; whereas
unmodified ash wood sawdust consists of chips in a granularity range from 35.6
μm to 13.8 mm. It was observed that thermally-modified ash sawdust is finer, with a
distinctly larger share of the fraction in the granularity range a = 125-500 μm and
a slightly increased share of the fraction in the range a = 32-125 μm. Changes in
mechanical characteristics of modified wood were also observed in the technological
usefulness of a part of dry sawdust chip in the granularity range a = 250 μm-2.4
mm. While the homogenous share of chips in sawdust produced in the process of sawing
of dry ash wood was HSCha = 81-84 %, the demonstrated homogenous share
of chips in ash sawdust formed in the process of sawing of dry thermally-modified
wood was lower by 4-6 %.
Przedstawiono wyniki analiz granulometrycznych trocin, drewna jesionowego niemodyfikowanego
(Fraxinus exelsior L.) i modyfikowanego termicznie, otrzymanych w procesie
przecinania drewna na pilarce ramowej wielopiłowej PRW15-M. Przecinanie drewna
prowadzono dla dwu prędkości posuwu 0,36 m·min-1 oraz 1,67 m·min-1. Ziarnistość
powstających trocin dla drewna jesionowego modyfikowanego termicznie zawierała się
w przedziale od 33,5 μm do 9,9 mm, podczas gdy dla drewna niemodyfikowanego ziarnistość
trocin mieściła się w przedziale od 35,6 μm do 13,8 mm. Stwierdzono, iż trociny
otrzymywane z drewna modyfikowanego termicznie są bardziej miałkie, z większym
udziałem frakcji o ziarnistości w przedziale a = 125 – 500 μm, z nieznacznie większym
udziałem frakcji z zakresu a = 32 – 125 μm. Zaobserwowano również, że przydatność
technologiczna trocin mieszczących się w zakresie ziarnistości a = 250 μm – 2.4 mm dla
drewna jesionowego niemodyfikowanego termicznie zawiera się w przedziale 81 – 84 %,
zaś dla drewna jesionowego modyfikowanego termicznie jest mniejsza o około 4 – 6%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00