Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Timber member resistance to snow and wind loads in Polish mountain zones

Tytuł:
Timber member resistance to snow and wind loads in Polish mountain zones
Autorzy:
Domanski, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/52737.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Drewna
Tematy:
timber
resistance
reduction
reliability
safety index
wood material
snow load
wind load
wood
Polska
mountain zone
Źródło:
Drewno. Prace Naukowe. Doniesienia. Komunikaty; 2015, 58, 195
1644-3985
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The resistance of timber members in structures decreases over time. It depends on the type of load – permanent or variable- and the sort of timber. Strength reduction effects, often referred to as creep-rupture effects, due to long- term loading at high stress ratio levels, are well known for many materials such as aluminum and concrete. Wood materials are greatly affected by a reduction in strength with the duration of permanent and variable loads. The methods for calculating these reductions and the data relevant for structural timber resistance are presented. Based on snow and wind measurements over 45 years from mountain zones in Poland (Zakopane, Świeradów, and Lesko), the reduction factors- kmod for wood members, according to PN-EN – 1995, were estimated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies