Żywienie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy
wzrost i rozwój człowieka. Niewłaściwe żywienie jest podłożem do powstania i rozwoju otyłości,
nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Celem pracy była ocena zachowań młodzieży
licealnej z Jawora z uwzględnieniem wybranych zwyczajów żywieniowych i aktywności fizycznej.
W badaniach udział wzięło 168 respondentów (108 dziewcząt i 60 chłopców). Dane
uzyskano metodą wywiadu. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe występowały zarówno
u dziewcząt, jak i chłopców, przy czym stwierdzono statystycznie istotny wpływ płci w tym
zakresie. Główne błędy to nieregularność spożywania posiłków, pomijanie pierwszego i drugiego
śniadania oraz podwieczorku, a także dość częste dojadanie między posiłkami. Poziom
aktywności fizycznej respondentów przedstawiał się niekorzystnie. Wyniki badań wskazują,
iż niezbędne jest prowadzenie edukacji żywieniowej wśród młodzieży w celu kształtowania
prawidłowych zachowań żywieniowych i korygowania błędów.
Nutrition is one of the most important factors assuring normal growth and
development of human. It is a proven fact that an improper diet causes the development of
such diseases as obesity, arterial hypertension, atherosderosis. The aim of this study was the
assessment of selected dietary habits and physical activity of secondary school students from
Jawor. The study involved 168 participants (108 girls and 60 boys). The data were gathered
by an interview method based on the questionnaire with multiple choice answers. The
improper dietary habits were revealed both in female and male group. The results showed the
statistically essential gender influence on dietary habits of investigated youth. The most
common dietary mistakes in the investigated group were: irregular intake of meals, skipping
first breakfast, secondary breakfast and tea snack. Eating between meals was rather common
occurrence among of the examined youth. The level of physical activity was unsatisfactory.
The results indicate that it is indispensable to carry out nutrition education among secondary
school children in order to develop proper diet habits and to rectify mistakes made in this field.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00