Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Teorie i typologia konfliktu celów na przykładzie konsumpcji żywności

Tytuł:
Teorie i typologia konfliktu celów na przykładzie konsumpcji żywności
Theories and typology of goal conflict in food consumption
Autorzy:
Wielicka-Regulska, Anna
Goryńska-Goldmann, Elżbieta
Gazdecki, Michał
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/525364.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania
Tematy:
konflikt celów
żywność
zachowania konsumenta
rozwój i projektowanie nowych produktów
goal conflict
food
consumer behavior
new product development
new product design
Źródło:
Problemy Zarządzania; 2016, 1/2016 (58), t.2; 109-124
1644-9584
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this paper is to systemize the theoretical framework related to the conflict in consumption, exemplified by consumption of food. The article presents the basic concepts related to goal conflict and adapts social and psychological theories describing and explaining the conflict of objectives to identify the causes of conflicts in the sphere of food consumption. The paper describes also the most common conflicts in food choices identified in the literature and indicates the usefulness of a theoretical framework of goal conflict for new food product design and development.

Celem publikacji jest usystematyzowanie ram teoretycznych związanych z konfliktem celów w konsumpcji. Teorię konfliktu celów zilustrowano również przykładami związanymi z konsumpcją żywności. W artykule przedstawiono podstawowe pojęcia związane z problematyką konfliktu celów oraz zaadaptowano teorie społeczne i psychologiczne opisujące oraz wyjaśniające konflikt celów do identyfikacji przyczyn konfliktów w sferze konsumpcji, a także szerzej opisano zidentyfikowane w literaturze przedmiotu najczęściej występujące konflikty celów w konsumpcji żywności. Zasygnalizowano również przydatność ram teoretycznych w identyfikacji konfliktów i ich rozwiązywaniu na polu projektowania nowych produktów spożywczych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies