Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stan przemysłu spożywczego na Dolnym Śląsku i rekomendowane kierunki jego rozwoju

Tytuł:
Stan przemysłu spożywczego na Dolnym Śląsku i rekomendowane kierunki jego rozwoju
State of food industry in Lower Silesia and the recommended directions of its development
Autorzy:
Szybiga, K.
Miskiewicz, T.
Krol, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/5252.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Tematy:
przemysl spozywczy
kierunki rozwoju
lata 2002-2010
analiza ekonomiczna
ksztalcenie
Dolny Slask
Źródło:
Nauki Inżynierskie i Technologie; 2013, 2(9)
2449-9773
2080-5985
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2002-2010 nastąpił spadek udziału produkcji żywności na Dolnym Śląsku w odniesieniu do wielkości krajowych, pogorszyły się wyniki ekonomiczne tego sektora przemysłu i odnotowano w nim niski poziom nakładów na działalność innowacyjną. W regionie dominują małe przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego, które nie są w stanie samodzielnie prowadzić prac badawczo-rozwojowych. W takiej sytuacji szans rozwoju dolnośląskiego przemysłu spożywczego i poprawy jego konkurencyjności można upatrywać w ściślejszej integracji z regionalnymi uczelniami oraz instytucjami zajmującymi się transferem wiedzy i innowacyjnych technologii.

In the years 2002-2010 there was a drop in the production of food in Lower Silesia in comparison to national production, furthermore the economic results of this sector of industry diminished. The expenditure dedicated to innovative activities showed low values. The region was dominated by small enterprises from the food and agricultural processing industry, which were incapable of conducting independent research and development activities. The above summarized situation shows that the food industry has potential development chances and a possibility to increase its competitiveness only through a closer integration with regional universities and institutions whose main area of interest is the transfer of knowledge and innovative technologies.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies