The influence of process variables on the strength properties of NSSC birch pulp. Towards the limits of optimization: Part one - the effect of liquor ratio
The influence of process variables on the strength properties of NSSC birch pulp. Towards the limits of optimization: Part one - the effect of liquor ratio Wpływ zmiennych czynników procesowych na właściwości wytrzymałościowe brzozowych mas półchemicznych (NSSC). W kierunku granic optymalizacji: Część pierwsza - wpływ modułu cieczy warzelne
The aim of this work was to establish the best mechanical and strength properties
of NSSC pulp using operating conditions at which the lowest (optimal) spent
liquors, cooking temperature and time of treatment can be obtained. Minimal and
maximum limits of independent variables were proposed using real mill conditions
as starting points. The analyzed variables were: cooking time (13 to 15.5 min), cooking
temperature (172 to 179°C), liquor- to- wood ratio (from 1.2 to 2.2). In spite
of the extremely narrow ranges of controlled cooking variables, a large database
and combined statistical methods (analysis of variance, parallel coordinates, principal
component analysis) allowed the distinction of the optimal range limits of studied
technological factors determining the tested pulp’s properties. The mechanical
and strength testing of the pulp’s sheets showed that the analyzed time, temperature
and liquor- to- wood ratio influenced the CMT, SCT, Tear strength and to some
extent Burst strength.
Celem pracy było ustalenie warunków obojętnosiarczynowego roztwarzania drewna brzozowego
i otrzymywania mas półchemicznych (NSSC) o możliwie najwyższych właściwościach
wytrzymałościowych, przy wykorzystaniu możliwie najniższych wartości czynników
procesowych: modułu cieczy warzelnej, temperatury i czasu warzenia. Badania
oparto na granicznych (minimalnych i maksymalnych) wartościach zmiennych niezależnych
procesu roztwarzania drewna prowadzonego w warunkach przemysłowych. Analizowano
następujące zmienne: czas warzenia (od 13 do 15,5 min), temperaturę warzenia
(od 172 do 179°C) i moduł cieczy warzelnej (od 1,2 do 2,2). Pomimo bardzo wąskich
zakresów kontroli zmiennych procesu roztwarzania, połączenie obszernej bazy danych
i zestawu metod analizy statystycznej (analiza wariancji, analiza współrzędnych równoległych,
analiza składowych głównych) pozwoliło na wyznaczenie optymalnych zakresów badanych czynników technologicznych determinujących testowane właściwości wytrzymałościowe
mas włóknistych. Analizy statystyczne wykazały, że zmienne niezależne
wpływały na poziom wartości badanych wskaźników wytrzymałościowych: CMT, SCT,
oporu przedarcia i do pewnego stopnia również przepuklenia. Obniżając moduł cieczy
warzelnej do 1,5, uzyskano masy włókniste o porównywalnych właściwościach wytrzymałościowych
do mas warzonych przy wyższych modułach. Ograniczenie ilości dozowanego
ługu warzelnego, a zatem możliwość zmniejszenia udziału substancji nieorganicznych
do organicznych w ługu powarzelnym, może być korzystne z ekonomicznego
punktu widzenia oraz dalszego przerobu ługu powarzelnego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00