Procesy biotechnologiczne są zaliczane do atrakcyjnych kierunków zagospodarowania i
przetwarzania
serwatki. Serwatka jako produkt uboczny jest tanim substratem dla
różnych procesów i
jednocześnie
jest bardzo cenna ze względu na swój skład. Dobranie odpowiednich mikroorganizmów, mających zdolność do przekształcania składników zawartych w serwatce (głównie laktozy), oraz właściwych warunków procesu pozwala na uzyskanie
wartościowych produktów wykorzystywanych najczęściej w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Biotechnological methods are an attractive direction of whey utilisation and processing. Whey, as a by-product, is a
cheap substrate for different processes and at the same time it is very valuable on account of its composition. The selection of appropriate microorganism, which have the ability to transform the components contained in whey (mainly lactose), and proper technological conditions allows valuable products to be obtained which
are used most frequently in the food and pharmaceutical industries.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00