Aktywność przeciwutleniająca tkanek podrobów kurcząt żywionych paszą wzbogaconą w selen i metioninę Antioxidative activity of the offal tissues of chicken fed with selenium and methionine enriched diet
Podroby drobiowe są cennym i łatwo dostępnym źródłem składników odżywczych,
jakkolwiek ich skład chemiczny przyczynia się do intensywnego zachodzenia procesów
oksydacji pogorszających jakość produktów. Celem pracy była analiza właściwości
przeciwutleniających tkanek podrobów kurcząt brojlerów żywionych paszą wzbogaconą
w selen i metioninę. Aktywność przeciwutleniającą analizowano metodami DPPH, ABTS,
FRAP i TBARS. Wykazano, że tkanki podrobów kurcząt żywionych paszą standardową miały
wysoką zdolność do zmiatania wolnych rodników i redukcji żelaza III. Wprowadzenie do
paszy selenu przyczyniło się do poprawy zdolności zmiatania wolnych rodników (ABTS,
DPPH) przez tkanki żołądka i wątroby oraz redukcji żelaza III (FRAP) tkanek serca i wątroby,
co spowodowało wymierne podwyższenie ich stabilności oksydacyjnej. Dodatek metioniny
przekraczający 8,2 g/kg paszy prowadził do podwyższenia FRAP tkanki serca oraz wątroby,
co jednak nie przyczyniło się do zwiększenia stabilności oksydacyjnej.
The aim of the study was to evaluate the antioxidant properties of selected offals from
broiler chickens fed diet supplemented with selenium and methionine. The antioxidant activity
was analyzed by DPPH, ABTS, FRAP and TBARS. The offals from chickens fed a standard diet
had a high ability to scavenge free radicals and reduce iron III. The incorporation of selenum to
chicken diet improved the ability to scavenge free radicals (ABTS, DPPH) by stomach and liver
tissues, as well as the ability to reduce iron (FRAP) by heart and liver tissues, which also improved
their oxidative stability. The addition of more than 8.2 g/kg feed methionine led to an increase of
heart and liver tissue FRAP, which did not contribute to the oxidation stability.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00