Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość handlowa wybranych grup towarowych artykułów rolno-spożywczych w Polsce

Tytuł:
Jakość handlowa wybranych grup towarowych artykułów rolno-spożywczych w Polsce
Commercial quality of selected agricultural and food product groups in Poland
Autorzy:
Piwowar, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/5190.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Tematy:
produkty spozywcze
jakosc handlowa
Inspekcja Jakosci Handlowej Artykulow Rolno-Spozywczych
zywnosc
kontrola jakosci
wyniki kontroli
lata 2010-2012
Źródło:
Nauki Inżynierskie i Technologie; 2014, 2(13)
2449-9773
2080-5985
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszym artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych w Polsce w latach 2010-2012. Jak wynika z analiz, w badanym okresie wzrosła liczba próbek o niewłaściwej jakości handlowej, m.in. w grupie towarowej: „pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka”, „wyroby cukiernicze”, „pieczywo”, „drób i jego przetwory” oraz „mięso i jego przetwory”. Porównanie wyników kontroli wykazało poprawę jakości handlowej napojów spirytusowych oraz piwa i surowców browarniczych. W artykule przedstawiono przykłady uchybień w przestrzeganiu przepisów dotyczących jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych.

The article presents selected issues on commercial quality of selected groups of agri-food products in Poland in 2010-2012. As evident from the analyses performed, the studied period featured an increase in the quantity of samples with inadequate commercial quality, e.g. in the product group of pastry, cakes; confectionery, bakery products; poultry and its products, as well as meat and meat products. A comparison of the control results indicated an increase of commercial quality of spirit drinks, beer and brewing materials. The article presents examples of misconduct related to the compliance with the rules of commercial quality of selected agricultural and food product.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies