Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mszaki rezerwatu „Jamno”

Tytuł:
Mszaki rezerwatu „Jamno”
Bryophytes of the „Jamno” nature reserve
Autorzy:
Wolski, Grzegorz J.
Woziwoda, Beata
Pawicka, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/510593.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Tematy:
bryophytes
Jamno
nature reserve
mszaki
rezerwat
Źródło:
Biuletyn Szadkowski; 2012, 12; 159-170
1643-0700
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The 39 bryophytes species – seven liverworts and 32 mosses belonged to 21 families have been noted in “Jamno” nature reserve in 2011. Hypnaceae, Brachytheciaceae and Dicranaceae are families represented by the highest number of species (see table 1). Bryophytes grow on various type of habitat: epigeic – mineral soil, humus and litter, epiphytic – bark of trees, epixylic – tree stumps and epilithic – stones. The highest number of mosses was found on bark of silver firs Abies alba, pedunculate oaks Quercus robur, silver birches Betula pendula and Scots pines Pinus sylvestris. Five valuable protected species Dicranum scoparium, Leucobryum glaucum, Pleurozium schreberi, Pseudoscleropodium purum and Thuidium tamariscinum were noted in this small forest reserve. The occurrence of one mountain species Hypnum pallescens is also interesting and noteworthy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies