Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywność tradycyjna w kulturze i turystyce

Tytuł:
Żywność tradycyjna w kulturze i turystyce
Place traditional food in the culture and tourism
Autorzy:
Koskowski, Michał
Dominik, Piotr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/509440.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Tematy:
żywność
tradycja
turystyka
kultura
marka
food
tradition
tourism
culture
brand
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula; 2017, 54(3) Turystyka III; 5-16
2353-2688
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest analiza roli żywności tradycyjnej w kulturze i turystyce. Badania potwierdzają, że pojęcie „żywność tradycyjna” jest powszechnie znane konsumentom. Informacje na temat żywności tradycyjnej respondenci uzyskują z programów telewizyjnych, prasy, kiermaszy i targów żywności. Żywność tradycyjna określana jest jako żywność lepszej jakości, bazująca na oryginalnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest to żywność, która często związana jest z obyczajami, świętami, określoną symboliką. Jak dowiodła analiza literatury przedmiotu oraz badanie ankietowe, żywność tradycyjna odgrywa istotną rolę w kulturze jako element dziedzictwa kulturowego, oraz w turystyce, ze szczególnym uwzględnieniem intensywnie rozwijającego się sektora turystyki kulinarnej. Tego typu żywność pełni rolę produktu markowego, którego cechy i pochodzenie ściśle związane są z określonym regionem czy miejscem.

There is analysis of the role the traditional food is playing which in the culture and the tourism in order to draw up. Examinations confirmed that notion the “traditional food” is universally well-known to consumers. About the traditional food respondents obtained information from TV programmes, presses and of bargaining of the food. The traditional food is determined as the food of the better quality, being based on authentic prescriptions passed on from the generation to the generation. It is food which is often connected with customs, holidays, definite symbolism. If analysis established literatures on the subject and the questionnaire survey, the traditional food is playing a role in the culture, as the element of the cultural legacy and a role in the tourism, with particular reference to of culinary tourism. The food of this type is performing the role of a brand product, of which features and coming closely are connected with the determined region or also a place.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies