Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Attributivity and Subjectivity in Czech Journalism and Scientific Literature

Tytuł:
Attributivity and Subjectivity in Czech Journalism and Scientific Literature
Autorzy:
Kubát, Miroslav
Čech, Radek
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/50709426.pdf
Data publikacji:
2024
Wydawca:
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Tematy:
attributivity
subjectivity
stylometry
syntax
journalism
scientific literature
Źródło:
Bohemistyka; 2024, 24, 1; 3-14
1642-9893
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study examines two recently proposed stylometric indices, attributivity and subjectivity, in the context of Czech journalism and scientific literature. Index of attributivity is defined as the ratio of the frequency of attributes to the sum of frequencies of nouns, pronouns, and attributes. Index of subjectivity is defined as the ratio of the frequency of subjects to the sum of frequencies of predicates and subjects. The research is based on the corpus of contemporary written Czech language SYN2020. It appears that both indices of attributivity and subjectivity are sensitive to different genres, and could be used in stylometric analyses, especially those that focus on the interpretability of quantitative measures. In general, more formal texts tend to have higher values of both indices across different genres.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies