Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Static and dynamic properties of surfactant films on natural waters

Tytuł:
Static and dynamic properties of surfactant films on natural waters
Autorzy:
Pogorzelski, S.J.
Kogut, A.D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/49159.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
natural water
Mediterranean Sea
dynamic property
water condition
surfactant
marine film
Baltic Sea
viscoelasticity
static property
Źródło:
Oceanologia; 2001, 43, 2
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper contains the results of natural surface film surface pressure – area experiments carried out in inland waters and shallow offshore regions of the Baltic and Mediterranean Seas during 1990–99 under calm water conditions using the Langmuir trough – Wilhelmy filter paper plate system, which ‘cuts out’ an undisturbed film-covered sea area without any initial physico-chemical sample processing. The limiting specific area Alim (268–3157 ˚A2/molecule−1) and mean molecular mass (0.65–9.7 kDa) of microlayer surfactants were determined from the 2D virial equation of state applied to the isotherms. Film structure signatures were derived from π − A isotherm hysteresis and application of the 2D polymer scaling theory. The stress-relaxation measurements revealed a two-step relaxation process at the interface with characteristic times τ1 (1.1–2.8) and τ2 (5.6–25.6) seconds suggesting the presence of diffusion-controlled and structural organization relaxation phenomena. The results demonstrate that natural films are a complex mixture of biomolecules covering a wide range of solubilities, surface activity and molecular mass with an apparent structural organization exhibiting a spatial and temporal variability.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies