Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Initium, tactus, ens – doświadczanie początku warsztatem artystycznym

Tytuł:
Initium, tactus, ens – doświadczanie początku warsztatem artystycznym
Autorzy:
Sebastian, Łubiński,
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/487866.pdf
Data publikacji:
2019-08-04
Wydawca:
Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
Tematy:
BEGINNING
TOUCH
EXPERIENCE
ACQUIRED KNOWLEDGE
WORK OF ART
POCZĄTEK
DOTYK
DOŚWIADCZANIE
POZNANIE
DZIEŁO
Źródło:
DYSKURS: Pismo Naukowo-Artystyczne ASP we Wrocławiu; 2019, 27; 146-162
1733-1528
Język:
nieokreślony
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A discourse concerns the subject “appearing in being”, discussed with the example of the process of building works of art. The axis and tool for the proposed model of narration is touch, understood in a literal way (the rela- tion between senses and reality) and metaphorical (the mind constructing and processing concepts), which constitute a primary cognitive instrument for a human, and especially an artist of fine arts. Based on chosen philo- sophical concepts (E. Husserl and Aristotle), aesthetics (Juhani Pallasmaa), art history and one’s own creative experience, it will present a privileged position of fine arts towards different sciences, as a field allowing success- ful undertaking of complex concepts at the point of ideas of matter and perception.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies