Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Adenosine triphosphate in the marine boundary layer in the Southern Baltic Sea

Tytuł:
Adenosine triphosphate in the marine boundary layer in the Southern Baltic Sea
Autorzy:
Pryputniewicz, D.
Falkowska, L.
Burska, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/48770.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
organic matter
marine boundary
adenosine triphosphate
coastal water
vertical distribution
spring
microlayer
Baltic Sea
marine ecosystem
Źródło:
Oceanologia; 2002, 44, 4
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Changes in adenosine triphosphate (ATP) concentration were measured in the offshore and coastal waters of the GdańskBasi n in spring. As regards the vertical distribution, it was found that high ATP concentrations occurred mainly in the euphotic layer (above the thermocline) and near the bottom (below the halocline). The high concentrations of ATP in the euphotic layer resulted from primary and secondary production, while the other maximum was due to the presence of bacteria actively degrading organic matter. Changes in ATP concentration in the euphotic layer were closely correlated with the phase of the day. An increase in ATP concentrations in the surface microlayer was observed in the evening and at night, probably as a result of heterotroph proliferation. During daylight, ATP production was inhibited by increasing radiation, hence its concentrations in the sea surface microlayer were considerably lower. Strong winds exerted a significant influence on ATP concentrations in the surface microlayer and in the subsurface water. Windstress depressed ATP concentrations. The biomass of living microorganisms in the microlayer was comparable with the microbiomass beneath the halocline.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies