Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The impact of turbulence and phytoplankton dynamics on foam formation, seawater viscosity and chlorophyll concentration in the Eastern English Channel

Tytuł:
The impact of turbulence and phytoplankton dynamics on foam formation, seawater viscosity and chlorophyll concentration in the Eastern English Channel
Autorzy:
Kesaulya, I.
Leterme, S.C.
Mitchell, J.G.
Seuront, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/48511.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
chlorophyll a concentration
phytoplankton
turbulence
plankton
foam
foam formation
spring bloom
rheology
viscosity
Phaeocystis globosa
sea water
Źródło:
Oceanologia; 2008, 50, 2; 167-182
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The space-time dynamics of chlorophyll a concentration and seawater excess viscosity has been investigated in the hydrographically contrasting inshore and offshore water masses of the eastern English Channel. This was done during the phytoplankton spring bloom dominated by Phaeocystis globosa before and after the very large-scale formation of foam induced by an increase in wind-driven turbulence and the related wave breakings. The results suggest that the dynamics of chlorophyll a concentration and seawater excess viscosity are differentially controlled by the formation of foam through the intensity of the spring bloom and wind-generated turbulence.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies