Microcystins and nodularin are potent hepatotoxins produced by fresh and
seawater cyanobacteria.T he persistence of three hepatotoxins – microcystin-LR,
microcystin-RR and nodularin – was investigated in sterile BG-11 medium of
different salinity and in water collected from the Gulf of Gdańsk.After 21 days of
incubation at 17±1◦ C and constant illumination of about 40 μmol photon m−2 s−1
the concentration of toxins decreased by about 30–37%.N o significant changes
in toxin concentration in the BG-11 media of different salinity were observed.
When toxins were incubated in non-sterile seawater, their concentrations decreased
markedly.It is likely that some strains of bacteria are responsible for the breakdown
of the toxins.No dularin turned out to be more resistant to biodegradation than
the two microcystins.The influence of certain components of cyanobacteria cells
on the accelerated rate of toxin degradation was also considered.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00