Do zwyczajowych zachowań praktykowanych przez mieszkańców Górnego Śląska należy podniosłe
obchodzenie odpustu parafialnego (czyli dnia wspomnienia patrona miejscowego kościoła).
W uroczystość tę zarówno w środowiskach miejskich, jak i wiejskich ustawiane są w pobliżu kościoła
stragany z różnymi rzeczami, głównie z zabawkami i słodyczami, nazywane powszechnie
„budami”. Przedmiotem artykułu są charakterystyczne słodycze odpustowe (pierniki, „makrony”, „futermeloki”, „kokosfloki”, „zozwór”, „urzinki” „szkloki” itd.), które od pokoleń produkowane są
w tym regionie przez lokalne zakłady cukiernicze. Autorka dokonała typologii tychże słodyczy,
zwróciła uwagę na ich znaczenie jako na element dziedzictwa kulinarnego Śląska.
Upper Silesian customs include solemn celebration of a parish fair (it is the day on which the
patron of the local church is remembered). On that day, in cities, towns and villages stalls are
set up close to churches. On the stalls – traditionally called “budy” – various things are offered,
mainly toys and sweets. The following article describes typical church fair sweets (gingerbread,
“makrony”, “futermeloki”, “kokosfloki”, “zozwór”, “urzinki” “szkloki” etc.). They have been made
in this region by the local confectionaries for generation. The author has divided the sweets into
different types, concentrating on their meaning as an element of the Silesian culinary heritage.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00