Kuchnia jako sztuka przekazywania tradycji kulturowej. Idee, wartości, rozwiązania praktyczne Cuisine as the art of transmission of cultural tradition. Ideas, values, practical answers
W trakcie spożywania posiłku, picia napoju, trunku, zjadania deseru konsumenci z reguły nie
zadają pytań dotyczących związanych z nimi idei. Delektują się smakiem potrawy, jej kompozycją,
wyglądem, zapachem, estetyką podania. Zmysłami dotykają bogactwa treści zawartych w tym, co
podane. Refleksja umysłu na temat idei i historii tego, co spożywają, nie jest pierwszoplanowa.
Celem artykułu jest, po pierwsze, przedstawienie ideologicznego podłoża kuchni tradycyjnej
jako sztuki przekazywania wartości kulturowych, na wybranych przykładach. Po drugie, krótka
charakterystyka ideologii współczesnych sieci gastronomicznych nastawionych na konsumpcję
masową. Po trzecie, charakterystyka zjawiska tzw. adaptacji kulinarnej.
The article aims at presenting cuisine as the art of transmission of cultural tradition. To investigate
the problem the author starts with description of ideas, beliefs, values and culinary customs as
the ground of traditional cuisine. Three chosen examples are discussed: jewish kosher cuisine,
japanese washoku and chinese ,,At the round table”. Afterwards the question of the ideology of
modern gastronomic chains, focused on mass consumption, are briefly characterized. The fact
of culinary adaptation is taken into consideration. Finally, some conclusions as open problems
are formulated to further exploration.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00