Celem opracowania była charakterystyka oraz analiza dziedzictwa kulinarnego Podlasia, kulturowych
uwarunkowań i specyfiki kuchni tego regionu, zaprezentowanie regionalnych potraw
i tradycyjnych produktów żywnościowych jako potencjału turystycznego. Wykazano, iż produkty
i potrawy tradycyjne oraz regionalne województwa podlaskiego odznaczają się prostotą, różnorodnością,
oryginalnością oraz bogactwem smaków. Stanowią jedną z atrakcji turystycznych
i kulinarnych tego regionu. Tradycyjne metody wytwarzania produktów kulinarnych są wykorzystywane
jako atrakcje turystyczne Podlasia. Organizowane imprezy folklorystyczne i święta
kulinarne związane z promocją kuchni regionalnej oraz tworzone szlaki kulinarne promują region,
kształtują jego pozytywny wizerunek i wpływają na podniesienie jego atrakcyjności.
Aim of this study was to characterize and analyze the culinary heritage of Podlasie cultural conditions
and characteristics of the cuisine of the region, presenting regional dishes and traditional
food products as a tourist potential. It has been shown that the products and traditional dishes
and regional Podlaskie characterized by simplicity, diversity, originality and richness of flavors.
Is one of the tourist and culinary attractions of this region. Traditional methods of production of
culinary products are used as tourist attractions Podlasie. Organized folklore and culinary festivals
associated with the promotion of regional cuisine and culinary trails created promoted the
region, shape the positive image and influence to raise its attractiveness.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00