Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The relationship between dissolved carbohydrates and carbohydrate-degrading enzymes in the salinity gradient of the Pomeranian Bight (Southern Baltic)

Tytuł:
The relationship between dissolved carbohydrates and carbohydrate-degrading enzymes in the salinity gradient of the Pomeranian Bight (Southern Baltic)
Autorzy:
Nausch, M.
Kerstan, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/47549.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
polysaccharide
glucosaminidase activity
water
Baltic Sea
glucosidase activity
salinity gradient
carbohydrate
Odra River
Źródło:
Oceanologia; 2003, 45, 3
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
From 1994 to 1996 changes in the concentrations of dissolved mono- (MCHO) and total dissolved polysaccharides (TCHO) as well as the activities of carbohydratedegrading enzymes (α- and β-glucosidase, glucosaminidase) were investigated during mixing of water from the River Odra and the open Pomeranian Bight. This study addresses the question of whether their distribution was a result of physical dilution alone or if biological interactions were detectable. Within the salinity gradient, ranging from 1.9 to 7.8 PSU, TCHO declined from 13.2 μmol l−1 near the Świna mouth to 2.8 μmol l−1 after mixing. Concentrations of MCHO decreased from 3.4 μmol l−1 to 1.1 μmol l−1 but its distribution pattern varied more between summer and autumn than that of TCHO. The hydrolysis rate (Hr) by glucosidase and glucosaminidase activities was reduced from 13.9% h−1 to 0.3% h−1 and 9.9% h−1 to 0.2% h−1, respectively, and correlated with the uptake rate of glucose (To) by bacteria. In summer, the To/Hr ratio increased from about 1.2 to 29.4, mainly because of stronger decreases in Hr than in To. It was shown that the relationship between enzymatic release and uptake of carbohydrates influences the concentration of dissolved carbohydrates within the salinity gradient. Most probably, the decrease in carbohydrate-degrading enzymes is the result of reduced substrate stimulation and the lower number of particle-associated bacteria.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies