Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zróżnicowanej ochrony roślin na skład chemiczny nasion rzepaku jarego

Tytuł:
Wpływ zróżnicowanej ochrony roślin na skład chemiczny nasion rzepaku jarego
Effect of varied plant control on the chemical composition of spring rapeseed
Autorzy:
Murawa, D.
Warminski, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/47419.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Tematy:
rzepak jary
nasiona
sklad chemiczny
jakosc nasion
ochrona roslin
insektycydy
fungicydy
herbicydy
mechaniczne metody ochrony roslin
odmiany roslin
rzepak Star
rzepak Margo
spring rape
seed
chemical composition
seed quality
plant protection
insecticide
fungicide
herbicide
mechanical plant protection
plant cultivar
Star cultivar
Margo cultivar
rape
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2005, 04, 1
1644-0625
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1999-2001 przeprowadzono ścisłe doświadczenie polowe, którego celem było określenie wpływu zróżnicowanej ochrony rzepaku przed szkodnikami, chorobami i chwastami na jakość nasion. Oznaczono zawartość tłuszczu surowego, białka ogólnego i glukozynolanów oraz wyliczono plon tłuszczu i białka. Stwierdzono, że brak ochrony przed szkodnikami w całym cyklu badań wpływał na obniżenie zawartości tłuszczu o 1,8-2,8 punktu procentowego w porównaniu z obiektami, w których taką ochronę stosowano. Zawartość pozostałych składników nasion nie była modyfikowana stosowanymi środkami ochrony roślin. Nasiona polskiej odmiany mieszańcowej złożonej Margo charakteryzowały się lepszą jakością w porównaniu z odmianą populacyjną Star, ze względu na istotnie niższy poziom glukozynolanów i większą zawartość białka.

A field experiment was conducted over 1999-2001 into the effect of varied control of rape against pests, diseases and weeds on the seed quality. Crude fat, total protein and glucosinolates contents were determined and the protein and fat yields were calculated. It was found that the absence of any pest control throughout the study period resulted in a decrease in fat content by 1.8-2.8 %, as compared to the protected rape. The other seed components analysed remained unaffected by the plant control applied. The quality of the Polish composite hybrid cultivar, Margo, was better than that of the conventional cultivar, Star, due to a significantly lower content of glucosinolates and a higher protein content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies