Assessment of variability of cereal grain quality as a component of fodder mixtures Ocena zmienności jakości ziarna zbóż jako komponenta mieszanek paszowych
On based on the results of analysis of 941 samples of barley, wheat and triticale
grain harvested in 2006-2010, carried out in the laboratory of fodder raw materials San-
Vit S.J. in Janowiec Wlkp. A variability of the content of total protein, raw fibre,
phosphorus, calcium and chlorides in raw material for production of fodder mixtures was
assessed. Relationships between the content of elements in cereal grain as well as between
protein content and variability and total precipitations in the period of spring and summer
growth were also determined. It was found that the protein content was the most stable
element of grain quality. Its concentration in triticale grain was the highest, the less
calcium it contained, whereas in wheat grain it increased with a growth in phosphorus
content. In spite of a short time of the study, a tendency to increasing protein content in
grain at lower precipitation in April and May and higher precipitation in June and July
was observed.
Na podstawie wyników analizy 941 próbek ziarna jęczmienia, pszenicy
i pszenżyta zbieranego w latach 2006-2010, przeprowadzonej w laboratorium surowców
paszowych San-Vit S.J. w Janowcu Wlkp., oceniono zmienność zawartości białka
ogólnego, włókna surowego, fosforu, wapnia i chlorków w surowcu do produkcji mieszanek
paszowych. Określono także zależności pomiędzy zawartością składników w ziarnie
zbóż oraz pomiędzy zawartością białka i jej zmiennością a sumami opadów w okresie
wiosenno-letniej wegetacji. Stwierdzono, że najbardziej stabilnym elementem jakości
ziarna była zawartość białka. Jego koncentracja w ziarnie pszenżyta była tym większa, im
mniej zawierało ono wapnia, natomiast w ziarnie pszenicy wzrastała wraz ze wzrostem
zawartości fosforu. Mimo krótkiego okresu badań stwierdzono tendencję zwiększania się
zawartości białka w ziarnie przy mniejszej ilości opadów w kwietniu i maju oraz większej
w czerwcu i lipcu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00