Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of variability of cereal grain quality as a component of fodder mixtures

Tytuł:
Assessment of variability of cereal grain quality as a component of fodder mixtures
Ocena zmienności jakości ziarna zbóż jako komponenta mieszanek paszowych
Autorzy:
Jaskulski, D.
Jaskulska, I.
Wozniak, M.
Osinski, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/47367.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 4
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
On based on the results of analysis of 941 samples of barley, wheat and triticale grain harvested in 2006-2010, carried out in the laboratory of fodder raw materials San- Vit S.J. in Janowiec Wlkp. A variability of the content of total protein, raw fibre, phosphorus, calcium and chlorides in raw material for production of fodder mixtures was assessed. Relationships between the content of elements in cereal grain as well as between protein content and variability and total precipitations in the period of spring and summer growth were also determined. It was found that the protein content was the most stable element of grain quality. Its concentration in triticale grain was the highest, the less calcium it contained, whereas in wheat grain it increased with a growth in phosphorus content. In spite of a short time of the study, a tendency to increasing protein content in grain at lower precipitation in April and May and higher precipitation in June and July was observed.

Na podstawie wyników analizy 941 próbek ziarna jęczmienia, pszenicy i pszenżyta zbieranego w latach 2006-2010, przeprowadzonej w laboratorium surowców paszowych San-Vit S.J. w Janowcu Wlkp., oceniono zmienność zawartości białka ogólnego, włókna surowego, fosforu, wapnia i chlorków w surowcu do produkcji mieszanek paszowych. Określono także zależności pomiędzy zawartością składników w ziarnie zbóż oraz pomiędzy zawartością białka i jej zmiennością a sumami opadów w okresie wiosenno-letniej wegetacji. Stwierdzono, że najbardziej stabilnym elementem jakości ziarna była zawartość białka. Jego koncentracja w ziarnie pszenżyta była tym większa, im mniej zawierało ono wapnia, natomiast w ziarnie pszenicy wzrastała wraz ze wzrostem zawartości fosforu. Mimo krótkiego okresu badań stwierdzono tendencję zwiększania się zawartości białka w ziarnie przy mniejszej ilości opadów w kwietniu i maju oraz większej w czerwcu i lipcu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies