Tytuł pozycji:
Effect of intensity of agricultural techniques and grain storage on technological quality of winter wheat. Part I. Quality traits of grain and flour
- Tytuł:
-
Effect of intensity of agricultural techniques and grain storage on technological quality of winter wheat. Part I. Quality traits of grain and flour
Wpływ intensywności agrotechniki i przechowywania ziarna na wartość technologiczną pszenicy ozimej Cz.I. Cechy jakościowe ziarna i mąki
- Autorzy:
-
Ellmann, T.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/47327.pdf
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
- Źródło:
-
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 3
1644-0625
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents quality evaluation of grain and flour from winter wheat cv.
Bogatka, cultivated in the years 2007-2009 on brown soil, of the good wheat complex.
Experimental factors included: plant protection (extensive, intensive), nitrogen fertilization
(60, 100, 140, 180 kg N·ha-1), time of harvest (optimum and delayed for 2 weeks) as well
as the time of grain storage. Quality evaluation of the grain was carried out directly after
harvest and after its half-year storage. The following parameters were determined: weight
of one thousand grains, hectoliter weight, vitreousness and grain mealiness as well as the
content and quality of gluten. Intensification of the plant protection level did not
significantly affect hectoliter weight, grain vitreousness and gluten extensibility, however
its content and a thousand grain weight increased. Increase of nitrogen fertilization
affected the increase of hectoliter weight and its vitreousness, as well as the amount of
washed gluten. Gluten extensibility remained constant. Harvest delay resulted in the
deterioration of hectoliter weight and its vitreousness as well as in the decrease of gluten
efficiency, however its extensibility did not change.
W pracy przedstawiono ocenę jakościową ziarna i mąki z pszenicy ozimej
odmiany Bogatka, uprawianej w latach 2007-2009 na glebie brunatnej właściwej,
kompleksu pszennego dobrego. Czynnikami doświadczalnymi były: ochrona roślin
(ekstensywna, intensywna), nawożenie azotem (60, 100, 140, 180 kg N·ha-1), termin
zbioru (optymalny i opóźniony o 2 tygodnie) oraz czas przechowywania ziarna. Ocenę
jakościową ziarna wykonano bezpośrednio po zbiorze oraz po jego półrocznym przechowywaniu.
Oznaczono: masę tysiąca ziaren, gęstość w stanie zsypnym, szklistość i mączystość
ziarna oraz ilość i jakość glutenu. Intensyfikacja poziomu ochrony roślin nie wpływała
istotnie na gęstość ziarna w stanie zsypnym, szklistość ziarniaków i rozpływalność
glutenu, zwiększała natomiast jego ilość i masę tysiąca ziaren. Wzrost nawożenia azotowego
wpływał na zwiększenie gęstości ziarna w stanie zsypnym i jego szklistości, a także
ilości wymytego glutenu; rozpływalność glutenu pozostała bez zmian. Opóźnienie zbioru
skutkowało pogorszeniem gęstości ziarna i jego szklistości oraz zmniejszeniem wydajności
glutenu, nie zmieniała się natomiast jego rozpływalność.