W trzyletnich doświadczeniach polowych przeprowadzonych w latach 2001-
2003 oceniano wpływ zróżnicowanej intensywności uprawy grochu siewnego na zawartość
i plon białka w nasionach. Badaniami objęto nisko-, średnio- i wysokonakładową technologię
uprawy. Materiał doświadczalny stanowiły cztery odmiany grochu siewnego – dwie
jadalne: Rola i Agra oraz dwie pastewne: Sokolik i Wiato. Mimo iż najwyższą zawartość
i plon białka w nasionach stwierdzono u wszystkich odmian grochu uprawianego z zastosowaniem
technologii wysoko intensywnej, to wpływ samej technologii był istotnie statystycznie
mniejszy, bowiem znacznie większe zróżnicowanie zawartości i plonu białka wynikało
ze zmienności warunków klimatycznych w latach uprawy.
A three-year field experiment (2001-2003) evaluated the influence of different
field pea cultivation intensity on the protein content and yields in pea seeds and involved
low-, medium- and high-expenditure cultivation technologies. Four pea cultivars were
investigated: two edible cultivars: Rola and Agra, and two fodder cultivars: Sokolik and
Wiato. Although the highest protein content and yield in seeds was observed in all the pea
cultivars cultivated with high-intensity technology, the effect of the technology was
significantly lower as a considerably greater variation in the protein content and yield was
due to variability in weather conditions over the years.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00