Badanie zafałszowań gatunkowych w wybranych produktach mlecznych pochodzenia konwencjonalnego, regionalnego i ekologicznego Species falsification analysis of chosen conventional, regional and eco dairy products
Szybka i wiarygodna identyfikacja składu żywności jest niezwykle istotna zarówno
ze względów zdrowotnych, jak i ekonomicznych. Metody biologii molekularnej
jak i PCR oraz jego odmiany cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza w kwestii
identyfikacji zafałszowań. Wykorzystując metodę Multiplex-PCR przeanalizowano
24 produkty mleczne pod kątem zgodności składu gatunkowego mleka z deklarowanym
przez producenta, uwzględniając produkty ekologiczne i regionalne (PDO).
Mitochondrialny DNA (mtDNA) izolowano w oparciu o zestawy firmy A&A Biotechnology
z drobną modyfikacją. Przy użyciu specyficznych starterów powielono fragment
genów mitochondrialnych 12S i 16S rRNA, uzyskując produkty o wielkościach
specyficznych dla gatunku: 256 pz dla DNA mleka krowy, 326 pz dla DNA mleka
kozy i 172 pz dla DNA mleka owcy. Czułość oznaczenia ustalono na poziomie 2,5%
zanieczyszczenia mlekiem krowim. Stężeń DNA nie standaryzowano po ekstrakcji,
a najmniejsze ilości DNA, dla których uzyskano produkty amplifikacji, wynosiły
3,4 ng DNA z mleka krowiego i 31,8 ng z DNA sera owczego. Zastosowane metody
ekstrakcji mtDNA i warunki amplifikacji umożliwiły szybką identyfikację mleka
różnych gatunków zwierząt w 22 z 24 badanych serów. Wykazano zafałszowanie
produktów zakupionych jako „oscypki” – wszystkie sery przebadane w tej grupie
były wykonane w 100 % z mleka krowiego
Quick and reliable identification of food content is extremely important for both economic
and health reasons. Methods of molecular biology such as PCR and its variations
are gaining more and more popularity, especially in detecting falsifications. Twenty
four dairy products examined for their milk content with the use of this method, including
eco and regional PDO products. The samples were testes on the consistency
between the declared and actual content of milk of different animal species. mtDNA
was isolated with the use A&A Biotechnology sets, with some modifications. On the
basis of starters’ sequences, fragments of mitochondrial genes 12S and 16S rRNA
were multiplied, which provided products of sizes specific for certain of animal species,
respectively: 256 bp for cow, 326 bp for goat and 172 bp for sheep. Sensitivity
of distinguishing was determined on the level of 2,5% for cows’ milk addition. DNA
concentration was not standardized after extraction, and the smallest amounts of DNA
for which amplification products were obtained equaled 3,4 ng of DNA from cows’ milk
and 31,8 ng of DNA from sheep’s cheese DNA. Applied methods of mtDNA extraction
and conditions of amplification enabled routine and quick milk identification, in terms
of its origin, in 22 for 24 examined cheeses. Falsification has been detected in dairy
products called „oscypek”. All the examined cheeses within this group appeared to be
made of 100% from cows’ milk.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00