Problematyka odłogowania gruntów w świetle wyników badań prowadzonych w krajach Europy Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. (Artykuł przeglądowy) Set-aside in the light of studies conducted in the countries of Western Europe and in the United States. (Review)
Odłogowanie i zmiany w użytkowaniu gruntów rolnych na ogół związane są
z brakiem opłacalności produkcji rolniczej, urbanizacją obszarów wiejskich lub z utratą wartości
produkcyjnej gleby. Program odłogowania części gruntów uprawnych (Set-Aside Land
Option), wprowadzony w krajach Unii Europejskiej pod koniec lat 80. w ramach Wspólnej
Polityki Rolnej (Common Agricultural Policy – CAP), wynikał z nadwyżek produkcji rolniczej.
Jego głównym celem było wyrównanie cen na światowym rynku żywności. W Polsce
odłogowanie gruntów związane jest głównie ze spadkiem opłacalności produkcji. Pod koniec
lat 90. powierzchnia gruntów rolnych wyłączonych z produkcji wynosiła ponad 2 mln
ha. W pracy przedstawiono główne zagadnienia badawcze dotyczące tej problematyki. Wyniki
badań przeprowadzonych w ostatnich latach na terenie Europy Zachodniej i Stanów
Zjednoczonych potwierdzają pozytywne oddziaływanie odłogowania pól uprawnych na środowisko
glebowe, wody powierzchniowe, bogactwo gatunkowe roślin i zwierząt oraz procesy
fizyko-chemiczne zachodzące w obrębie agroekosystemów.
Set-aside and changes in utilization of agricultural land are, in general,
connected with insufficient profitability of agricultural production, urbanization of rural
areas or a loss of soil productivity. The Set-aside Land Option (SLO) introduced in the
European Union countries at the end of the eighties as part of Common Agricultural
Policy (CAP) resulted from surplus in agricultural production. Its main purpose were
equal prices on the world food market. In Poland set-aside is mainly due to a decrease in
the production productivity. At the end of the nineties the area of arable land excluded
from production was over 2 m ha. The present review presents the main research problems.
The results of studies conducted recently in Western Europe and the United States
confirm the positive effect of taking land out of production on the soil environment,
surface waters, animal and plant species diversity and on the physical and chemical
processes within agroecosystems.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00