W pracy badano wpływ dodatku mąki z żołędzi na wybrane właściwości fizyczne
bezglutenowego pieczywa ryżowego otrzymanego metodą ekstruzji. Badano gęstość
oraz porowatość pieczywa, określono właściwości mechaniczne i akustyczne podczas
testu penetracji. Wykazano, że dodatek mąki z żołędzi pogarszał współczynnik ekspandowania,
powodował wzrost gęstości pozornej oraz niewielki spadek porowatości,
ale nie wpływało to na twardość materiału określoną za pomocą siły maksymalnej.
Badania aktywności akustycznej wykazały, że obie badane próby pieczywa cechowały
się znaczną chrupkością. Dodatek mąki z żołędzi nie miał wpływu na amplitudę i czas
trwania dźwięku, ale powodował istotny statystycznie wzrost liczby zdarzeń akustycznych,
co zostało zarejestrowane zarówno metodą kontaktowa, jak i mikrofonową.
Stwierdzono, że dodatek mąki z żołędzi poza poprawą walorów żywieniowych,
miał również korzystny wpływ na teksturę pieczywa ryżowego.
The effect of acorn flour additon on the selected physical properties of gluten-free bread
was investigated. The density and porosity of bread were tested as well as the mechanical
and acoustic properties during pentration test were determined. It was shown that
addition of acorn flour deteriorated the expansion index, caused an increase in apparent
Ewa Gondek, Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk, Anna Kamińska-Dwórznicka…
density and a slight decrease in porosity. This addition did not affect hardness of material
determined by maximal force. The measurement of acoustic activity showed that
the investigated samples of bread were characterised by the considerable crispness.
The addition of acorn flour did not affect the amplitude and duration of acoustic emission
event but it led to a statistically significant increase of number of acoustic events
which was registered using the contact as well as microphone method.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00