The effect of long-term tillage systems on some soil properties and yield of pea (Pisum sativum L.) Wieloletnie oddziaływanie systemów uprawy roli na wybrane właściwości gleby i plonowanie grochu (Pisum sativum L.)
Compared with ploughing tillage, no-tillage systems through their diversified
effect on soil, modify its properties, and consequently conditions of plants’ growth and
development. The aim of the study was evaluation of the long-term effect of various
tillage systems on the pea yield and some soil properties. The experimental design
included 5 tillage variants: 1 – conventional tillage applied annually: skimming
+ harrowing, sow ploughing to a depth of 25 cm, cultivator unit (cultivator with a string
roller), 2 – reduced tillage applied annually (stubble cultivator), 3 – direct sowing into
stubble applied annually, 4 – direct sowing applied alternately with reduced tillage,
5 – direct sowing interrupted after 2 years with an annual reduced tillage. The highest pea
yields were obtained after reduced tillage, while application of conventional tillage and
direct sowing under this plant resulted in a decrease in the grain yield by 7.5 and 11.0%,
respectively. Differences in the grain yields in pea between tillage systems resulted
mainly from a different plant density per 1 m² before harvest. No-tillage systems did not
decrease protein content in pea grains compared with pea cultivation in a ploughing
system. No beneficial effect was observed of the applied direct sowing interrupted with
reduced tillage on the yield of pea. Long-term application of reduced tillage and direct
sowing was favorable for increasing moisture and bulk density of the soil as well as for
decreasing capillary water capacity. Moreover, it stimulated activity of soil enzymes to
a depth of 10 cm.
Bezorkowe systemy uprawy roli, poprzez odmienne oddziaływanie na glebę
w porównaniu do uprawy płużnej, modyfikują jej właściwości, a w konsekwencji warunki
wzrostu i rozwoju roślin. Celem badań była ocena wieloletniego oddziaływania różnych
systemów uprawy roli na plonowanie grochu oraz wybrane właściwości gleby. Schemat
doświadczenia obejmował 5 wariantów uprawy roli: 1 – uprawa tradycyjna stosowana
corocznie: podorywka + bronowanie, orka siewna na głębokość 25 cm, agregat uprawowy
(kultywator z wałem strunowym), 2 – uprawa uproszczona stosowana corocznie
(kultywator ścierniskowy), 3 – siew bezpośredni w ściernisko stosowany corocznie,
4 – siew bezpośredni stosowany przemiennie z uprawą uproszczoną, 5 – siew bezpośredni
przerywany po 2 latach jednoroczną uprawą uproszczoną. Największe plony grochu
uzyskano po uproszczonej uprawie roli, natomiast zastosowanie uprawy tradycyjnej oraz
siewu bezpośredniego pod tę roślinę skutkowało obniżeniem plonu nasion, odpowiednio
o 7,5 i 11,0%. Różnice w plonach nasion grochu pomiędzy systemami uprawy roli
wynikały głównie z odmiennej obsady roślin na 1 m² przed zbiorem. Sposoby uprawy
bezorkowej nie obniżały zawartości białka w nasionach grochu w odniesieniu do jego uprawy w systemie płużnym. Nie odnotowano korzystnego oddziaływania na plonowanie
grochu zastosowanego siewu bezpośredniego przerywanego uprawą powierzchniową.
Wieloletnie stosowanie uprawy uproszczonej i siewu bezpośredniego sprzyjało
zwiększaniu wilgotności i gęstości objętościowej gleby oraz zmniejszaniu kapilarnej
pojemności wodnej, a ponadto stymulowało aktywność enzymów w glebie do głębokości
10 cm.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00