W latach 1995-1997 przeprowadzono doświadczenie polowe, w którym badano wpływ dolistnego nawożenia siarczanami: manganu, miedzi i cynku, a także molibdenianem amonu, boraksem oraz nawozem mikroelementowym Mikrochelat Gama na zawartość i jakość białka bulw ziemniaka. Stwierdzono istotny wpływ dolistnego nawożenia mikroelementami na zawartość aminokwasów w bulwach. Jakość białka oceniana na podstawie składu aminokwasowego wzrastała pod wpływem dolistnego stosowania boru, miedzi i manganu. Nawożenie borem, cynkiem, miedzią i manganem spowodowało wzrost zawartości metioniny w białku bulw, w następstwie czego jego jakość była ograniczona w największym stopniu przez izoleucynę.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00