Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ sposobów nawożenia na zachwaszczenie i plonowanie pszenicy jarej

Tytuł:
Wpływ sposobów nawożenia na zachwaszczenie i plonowanie pszenicy jarej
Autorzy:
Stepien, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/47206.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Tematy:
pszenica jara
opryski
metody nawozenia
sloma
kompost
biopreparaty
plony
nawozenie
obornik
nawozenie azotem
nawozy zielone
zachwaszczenie
biopreparation
compost
fertilization
fertilization method
green fertilizer
manure
nitrogen fertilization
spraying
spring wheat
straw
weed infestation
wheat spraying
yield
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2004, 03, 1; 45-54
1644-0625
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań przeprowadzonych w latach 1997-2002 było porównanie zachwaszczenia i plonowania pszenicy jarej nawożonej według zasad rolnictwa ekologicznego oraz sposobami konwencjonalnymi. Stwierdzono, że kompost ograniczał wiosenne wschody chwastów, natomiast nawożenie azotem w okresie wiosennym wpływało na zwiększenie ich obsady. Preparaty biodynamiczne sprzyjały ograniczaniu zachwaszczenia wiosną oraz w pełni wegetacji. Nawożenie ekologiczne istotnie zmniejszyło plony ziarna pszenicy jarej.

The aim of the studies carried out in 1997-2002 was a comparison of weed infestation and spring wheat yielding when organic and conventional fertilisation was applied. It was observed that fertilisation with compost limited spring weed emergence, while spring nitrogen fertilisation increased their density. Biodynamic preparations enhanced weed infestation in spring and at full vegetation. Organic fertilisation significantly decreased spring wheat grain yields.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies