Previous crop value of post-harvest residues and straw of spring wheat, field pea and their mixtures for winter triticale Part II. Winter triticale yield
Previous crop value of post-harvest residues and straw of spring wheat, field pea and their mixtures for winter triticale Part II. Winter triticale yield Wartość przedplonowa resztek pożniwnych i słomy pszenicy jarej, grochu siewnego oraz ich mieszanek dla pszenżyta ozimego Cz. II. Plon pszenżyta ozimego
The study carried out in 2005-2007 estimated the effect of the kind of previous
crop (spring wheat, field pea, spring wheat-field pea mixture) and the method of previous
crop biomass application in the field (post-harvest residues, post-harvest residues + straw)
on the yield of winter triticale, yield structure elements and total nitrogen content in grain.
Grain yield and total nitrogen content in the grain of winter triticale cultivated following
field pea and spring wheat-field pea mixtures was significantly higher compared with the
previous crop of spring wheat. The higher winter triticale grain yield was a result of
a greater number of ears per 1 m2, and of kernels per ear as well as a higher weight of 1000
kernels. An increase in the proportion of field pea in the mixture with spring wheat increased
winter triticale grain yield and total nitrogen content. An application of post-harvest
residues and straw of the examined previous crops significantly increased winter triticale
grain yield, yield components, and total nitrogen content compared with residues alone.
W badaniach przeprowadzonych w latach 2005-2007 określono wpływ
rodzaju przedplonu (pszenicy jarej, grochu siewnego, mieszanki pszenicy jarej z grochem
siewnym) oraz sposobu pozostawiania masy organicznej przedplonu na polu (resztki
pożniwne, resztki pożniwne + słoma) na plon ziarna pszenżyta ozimego, elementy struktury
plonu oraz zawartość azotu ogółem w ziarnie. Plon ziarna i zawartość azotu ogółem
w ziarnie pszenżyta ozimego uprawianego w stanowiskach po grochu siewnym
i mieszankach pszenicy jarej z grochem siewnym były istotnie większe niż w stanowisku
po pszenicy jarej. Większy plon ziarna pszenżyta ozimego stwierdzony w wyżej wymienionych
stanowiskach wynikał z większej liczby kłosów na 1 m2, liczby ziaren w kłosie
i masy 1000 ziaren. W miarę zwiększania w przedplonie udziału grochu siewnego w mieszance
z pszenicą jarą zwiększał się plon ziarna i zawartość azotu ogółem w ziarnie pszenżyta
ozimego. Zastosowanie pod pszenżyto ozime resztek pożniwnych porównywanych
przedplonów łącznie z ich słomą powodowało istotny wzrost plonu ziarna, elementów
struktury plonu i zawartości azotu ogółem w ziarnie, w stosunku do resztek pożniwnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00