Effect of the dose and method of top - dressing with nitrogen on the yield and quality of winter wheat grain Wpływ dawki i sposobu podgłównego nawożenia azotem na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej
Determining a proper level of nitrogen fertilization for new cultivars of winter
wheat is of great importance with regard to this component’s effect on the grain yield
height and its quality. The aim of the study was determination of the effect of doses and
methods of nitrogen fertilization (soil and foliar application) on the grain yield, yield
components, total protein content and chosen macro- and microelements in winter wheat
grain. The field experiment with winter wheat cv. Rywalka, was carried out in seasons
2008/2009, 2009/2010 and 2010/2011 on a farm located in the south-east Poland. The
experiment was set up with the use of a randomized block design in four replications. The
studied factor were diverse doses of nitrogen top-dressing from 40 to 120 kg·ha-¹, soil and
foliar application, compared to the control without nitrogen fertilization. The field
experiment was set up on a brown soil, bonitation class IIIa. Within the years of research,
the soil indicated a variable content of available mineral components. Soil reaction in
KCL was from 5.9 to 6.7. Weather conditions during wheat’s growing season were
variable in the years of research. The growing season 2009/2010 abounded in rainfall, of
which the total amount was 950 mm from October to August. Growing seasons
2008/2009 and 2010/2011 were characterized by a favorable course of weather
conditions. Winter wheat yield cv. Rywalka was diversified within the years of research,
and depended on the top-dressing with nitrogen. The highest yield was obtained after an
application of nitrogen at a dose of 120 kg·ha-¹. Top-dressing with nitrogen affected some
yield components of winter wheat. Plants fertilized with 120 N kg·ha-¹ were characterized
by a significantly higher spike density. Along with higher doses of nitrogen fertilization,
also the total protein content increased in the grain. It was significantly higher after an
application of 120 kg·ha-¹ as well as 84 kg·ha-¹, than in the grain of plants which were not
fertilized. Top-dressing with nitrogen modified the content of magnesium and calcium,
however, it had no significant effect on the accumulation of phosphorus and potassium in
wheat grain. Under the effect of top-dressing with nitrogen, the content of manganese and
zinc in the grain underwent oscillations, while the content of iron and copper was not
significantly diversified.
Ustalenie odpowiedniego poziomu nawożenia azotem dla nowych odmian
pszenicy ozimej ma duże znaczenie ze względu na wpływ tego składnika na wysokość
plonu ziarna i jego jakość. Celem badań było określenie wpływu dawek i sposobu
stosowania azotu (doglebowo i dolistnie) na plon ziarna, elementy plonowania, zawartość
białka ogólnego oraz wybrane makro- i mikroelementy w ziarnie pszenicy ozimej.
Doświadczenie polowe z pszenicą ozimą odmiany Rywalka przeprowadzono w sezonach
2008/2009, 2009/2010 i 2010/2011 w gospodarstwie położonym w południowo-
-wschodniej Polsce. Doświadczenie założono metodą bloków losowanych w czterech
powtórzeniach. Badanym czynnikiem były zróżnicowane pogłówne dawki azotu od 40 do 120 kg·ha-¹, zastosowane doglebowo i dolistnie na tle kontroli – bez nawożenia
azotowego. Doświadczenie polowe założono na glebie brunatnej klasy bonitacyjnej IIIa.
W latach prowadzenia badań gleba wykazywała zmienną zasobność w przyswajalne
składniki mineralne. Odczyn gleby w KCL wynosił od 5,9 do 6,7. Warunki pogodowe w
okresie wegetacji pszenicy były zmienne w latach badań. Sezon wegetacyjny 2009/2010
obfitował w opady, których łączna suma od października do sierpnia wyniosła 950 mm.
Sezony wegetacyjne 2008/2009 i 2010/2011 charakteryzowały się korzystnym przebiegiem
warunków pogodowych. Plonowanie pszenicy ozimej odmiany Rywalka było
zróżnicowane w latach badań i zależało od pogłównego nawożenia azotem. Najwyższy
plon uzyskano po zastosowaniu azotu w dawce 120 kg·ha-¹. Pogłówne nawożenie azotem
wpłynęło na niektóre elementy plonowania pszenicy ozimej. Rośliny nawożone 120 N
kg·ha-¹ odznaczały się istotnie większą obsadą kłosów. Wraz z wyższymi dawkami
nawożenia azotowego zwiększała się zawartość białka ogólnego w ziarnie. Po
zastosowaniu 120 kg·ha-¹ oraz 84 kg·ha-¹ była ona istotnie większa niż w ziarnie roślin
nienawożonych. Pogłówne nawożenie azotem zmodyfikowało zawartość magnezu
i wapnia, nie miało natomiast większego wpływu na gromadzenie fosforu i potasu
w ziarnie pszenicy. Pod wpływem pogłównego nawożenia azotem wahaniom ulegała
zawartość w ziarnie manganu i cynku, natomiast zawartość żelaza oraz miedzi nie była
znacząco zróżnicowana.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00