Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of weather conditions on sugar maize yield (Zea mays ssp. saccharata koern.)

Tytuł:
Effect of weather conditions on sugar maize yield (Zea mays ssp. saccharata koern.)
Wpływ warunków pogodowych na plonowanie odmian kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. saccharata koern.)
Autorzy:
Waligora, H.
Weber, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/47094.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2010, 09, 3
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
An experiment was carried out at the Experimental-Didactic Station in Swadzim (52o26’ N; 16º45’ E), which is part of the Poznań University of Life Sciences, in years 2006-2008. The aim of the research was to examine the effect of weather conditions on the yield of ten sugar maize hybrids. Length of growth period, yield size, first class cobs share, number of grains in the cobs, and cob length were defined. It was found that the length of growth period and weather conditions have an effect on yield size and first class cobs share. The best sugar maize hybrids for processing proved to be ‘Sweet Wonder’, ‘Rebecca’, and ‘Sweet Nugget’. The best for direct consumption were ‘Sweet Wonder’, ‘Rebecca’, and ‘Sweet Talk’.

Doświadczenie przeprowadzono w latach 2006-2008 w Zakładzie Doświadczalno-Dydaktycznym w Swadzimiu (52o26’ N; 16º45’ E), należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Celem badań było określenie wpływu warunków pogodowych na kształtowanie plonu dziesięciu odmian kukurydzy cukrowej. Określono długość okresu wegetacji, wielkość plonu, udział kolb I klasy, liczbę ziaren w kolbie oraz ich długość. Stwierdzono, że warunki pogodowe mają istotny wpływ na wielkość plonu, udział kolb I klasy oraz na długość okresu wegetacji odmian kukurydzy cukrowej. Najwyższe plony kolb uzyskano z odmian Rebecca, Sweet Wonder, Sweet Nugget oraz Sweet Talk. Najwyższym udziałem kolb I klasy charakteryzowały się Sweet Wonder, Rebecca, Merkur oraz Sweet Talk. Najlepszymi odmianami do przetwórstwa okazały się: Sweet Wonder, Rebecca oraz Sweet Nugget, a do bezpośredniej konsumpcji Sweet Wonder, Rebecca oraz Sweet Talk.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies