Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield of barley – pea and oat – pea mixtures depending on nitrogen rate and soil condition

Tytuł:
Yield of barley – pea and oat – pea mixtures depending on nitrogen rate and soil condition
Plonowanie mieszanek jęczmienia i owsa z grochem w zalzeności od dawki azotu i jakości gleby
Autorzy:
Noworolnik, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/47070.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2010, 09, 3
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The field experiment with mixtures of barley, husked oat and naked oat with field pea was conducted in 2005-2007 at the Podlasie Centre for Agricultural Consultancy in Szepietów (53o7’ N; 22o9’ E). One experiment was established on the soil of the good wheat complex (soil pH above 5.5; in the stand after wheat), and the other on the soil of the good rye complex (soil pH 4.8-5.5; in the stand after triticale). The effect of nitrogen rates: 0, 25 and 50 kg·ha-1 on seed yield, total protein content in seeds of both mixture components, protein yield and mass fraction of the components in seed and protein yield were studied. Barley was more suitable for cultivation in mixture with pea than oat (especially in better soil conditions), due to higher yields of seeds, protein and net energy. For mixtures of barley and oat with pea the rate of N – 25 kg·ha-1 turned out to be sufficient. Percentage of pea in seed yield of mixtures with cereals was small (16-32%), and in protein yield – 24-41%. Higher percentage of protein deriving from pea was found in the mixture with naked oat than in mixtures with husked cereals.

Doświadczenia polowe z mieszankami: jęczmienia, owsa oplewionego i owsa nagoziarnistego z grochem pastewnym prowadzono w latach 2005-2007 w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (53o7’ N; 22o9’ E). Jedno doświadczenie zakładano na glebie kompleksu pszennego dobrego (pH gleby powyżej 5,5; w stanowisku po pszenicy), a drugie na glebie kompleksu żytniego dobrego (pH gleby 4,8-5,5; w stano-wisku po pszenżycie). Badano wpływ dawek azotu: 0, 25 i 50 kg·ha-1 na plon nasion, zawartość białka ogólnego w nasionach obu komponentów mieszanki, plon białka oraz udział wagowy komponentów w plonie nasion i białka. Do uprawy w mieszance z gro-chem lepiej od owsa nadawał się jęczmień (zwłaszcza w lepszych warunkach glebowych), ze względu na większe plony nasion, białka i energii netto. Dla mieszanek jęczmienia i owsa z grochem wystarczająca okazała się dawka N – 25 kg·ha-1. Udział grochu w plo-nie nasion mieszanek ze zbożami był nieduży (16-32%), a w plonie białka – 24-41%. W mieszance z owsem nagoziarnistym stwierdzono większy udział białka pochodzącego z grochu niż w mieszankach ze zbożami oplewionymi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies