Wpływ zróżnicowanych dawek nawozów azotowych na skład chemiczny pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) zbieranej w trzech fazach rozwojowych. Cz. II. Zawartość składników mineralnych
Wpływ zróżnicowanych dawek nawozów azotowych na skład chemiczny pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) zbieranej w trzech fazach rozwojowych. Cz. II. Zawartość składników mineralnych
W 3-letnich badaniach polowych oraz laboratoryjnych oceniano wpływ zróżnicowanych dawek nawozów azotowych na zawartość makro- (N-NO3, P, K, Mg, Ca) i mikroelementów (Fe, Cu, Zn i Mn) w części nadziemnej pokrzywy zwyczajnej zbieranej w trzech fazach rozwojowych. Uzyskane wyniki wskazują na wzrost zawartości azotanów i manganu w roślinach pokrzywy pod wpływem zwiększających się dawek nawozów azotowych (do 300 kg·ha-1 N). Z kolei zbiór roślin w kolejnych fazach rozwojowych (wegetatywnej, pąkowania i kwitnienia) powodował spadek zawartości K, Ca, Mn i Cu. Za optymalny pod względem zawartości P, Fe, Cu i Zn można uznać zbiór roślin w fazie pełni pąkowania. W warunkach przedstawionego doświadczenia pokrzywa wykazywała zbyt wysoką zawartość K i Mn, zaś niską – Ca. Wyniki analizy wskazują ponadto na znacznie wyższą zawartość składników mineralnych w liściach niż w łodygach pokrzywy.
The effect of various rates of nitrogen fertilisers on macro- (N-NO3, P, K, Mg, Ca) and microelement (Fe, Cu, Zn, Mn) contents in nettle plants harvested at three development stages was evaluated in 3-year field and laboratory study. The results obtained show an increase in nitrate and manganese contents in stinging nettle plants along with an increase in nitrogen fertiliser rate applied. Plant harvest at subsequent development stages (vegetative, budding and flowering) decreased the K, Ca, Mn and Cu contents. Plant harvest at full budding may be considered as the optimum one for P, Fe, Cu and Zn contents. Under the conditions of the experiment, the stinging nettle plant contents of K and Mn were too high, while the content of Ca – too low. Additionally the results of the analysis show a considerably higher content of minerals in leaves than in shoots.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00