Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Grain yield and chemical composition of new, naked lines of barley grown in conditions of Subcarpathian Region

Tytuł:
Grain yield and chemical composition of new, naked lines of barley grown in conditions of Subcarpathian Region
Plon i skład chemiczny ziarna nowych, nieoplewionych rodów jęczmienia uprawianych w warunkach Podkarpacia
Autorzy:
Tobiasz-Salach, R.
Jankowska, D.
Bobrecka-Jamro, D.
Buczek, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46953.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2012, 11, 1
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study presents the results of a three-year field experiment carried out during 2006-2008 at the Didactic and Research Station of the University of Rzeszów in Krasne near Rzeszów. The yield, its components and chemical composition of 4 lines of barley were analysed in comparison with the cultivar Rastik. Statistical analyses indicated that in the area of the Subcarpathian region are favourable conditions for growing naked barley. Of the studied lines, STH 6263, STH 6290, STH 4731 and the cultivar Rastik turned out to be the most useful for growing in this region of Poland in respect of yield. The grain of line STH 6263 contained the most protein, and the grain of the cultivar Rastic had the most fat. Functional characters of the assessed lines of barley indicate a slow breeding progress in the group of naked cultivars.

W pracy przedstawiono wyniki trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2006-2008 w Stacji Dydaktyczno-Badawczej Uniwersytetu Rzeszowskiego w Krasnem koło Rzeszowa. Analizowano plon, jego komponenty i skład chemiczny 4 rodów jęczmienia w porównaniu do odmiany Rastik. Przeprowadzone analizy statystyczne wykazały, iż w rejonie Podkarpacia istnieją korzystne warunki do uprawy jęczmienia nieoplewionego. Spośród badanych rodów pod względem plonowania najbardziej przydatne do uprawy w tym rejonie Polski okazały się STH 6263, STH 6290, STH 4731 i odmiana Rastik. Najwięcej białka zawierało ziarno rodu STH 6263, a tłuszczu ziarno odmiany Rastik. Cechy użytkowe ocenianych rodów jęczmienia świadczą o powolnym postępie hodowlanym w grupie odmian nieoplewionych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies