Grain yield and chemical composition of new, naked lines of barley grown in conditions of Subcarpathian Region Plon i skład chemiczny ziarna nowych, nieoplewionych rodów jęczmienia uprawianych w warunkach Podkarpacia
This study presents the results of a three-year field experiment carried out
during 2006-2008 at the Didactic and Research Station of the University of Rzeszów in
Krasne near Rzeszów. The yield, its components and chemical composition of 4 lines of
barley were analysed in comparison with the cultivar Rastik. Statistical analyses indicated
that in the area of the Subcarpathian region are favourable conditions for growing naked
barley. Of the studied lines, STH 6263, STH 6290, STH 4731 and the cultivar Rastik
turned out to be the most useful for growing in this region of Poland in respect of yield.
The grain of line STH 6263 contained the most protein, and the grain of the cultivar
Rastic had the most fat. Functional characters of the assessed lines of barley indicate
a slow breeding progress in the group of naked cultivars.
W pracy przedstawiono wyniki trzyletniego doświadczenia polowego
przeprowadzonego w latach 2006-2008 w Stacji Dydaktyczno-Badawczej Uniwersytetu
Rzeszowskiego w Krasnem koło Rzeszowa. Analizowano plon, jego komponenty i skład
chemiczny 4 rodów jęczmienia w porównaniu do odmiany Rastik. Przeprowadzone
analizy statystyczne wykazały, iż w rejonie Podkarpacia istnieją korzystne warunki do
uprawy jęczmienia nieoplewionego. Spośród badanych rodów pod względem plonowania
najbardziej przydatne do uprawy w tym rejonie Polski okazały się STH 6263, STH 6290,
STH 4731 i odmiana Rastik. Najwięcej białka zawierało ziarno rodu STH 6263,
a tłuszczu ziarno odmiany Rastik. Cechy użytkowe ocenianych rodów jęczmienia
świadczą o powolnym postępie hodowlanym w grupie odmian nieoplewionych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00